GUBI - Designeri
DESIGNERII DE LA GUBIDanemarca este renumită la nivel mondial pentru moștenirea sa lungă și impresionantă în materie de design, unde o casă de design precum GUBI a reușit să își pună amprenta. Desigur, acest lucru nu s-a întâmplat ușor sau de unul singur, deoarece din 1967 au colaborat atât cu designeri recunoscuți, cât și cu talente emergente din întreaga lume, rezultând o gamă atent selectată de mobilier rafinat, de înaltă calitate. GUBI a fost fondată în 1967 de către părinții actualului proprietar și director general Jacob Gubi, concentrându-se pe producția de mobilier de design propriu familiei. Astăzi, însă, compania este recunoscută pentru proiectarea, crearea și lansarea unei game de mobilier, lămpi și accesorii pentru casă unicat, care fac furori în întreaga lume. Piesele semnate GUBI reușesc să evoce emoții și să spună povești semnificative care fac ca diferitele modele să pară atemporale și atașante. GUBI reunește simboluri de design uitate din trecut cu clasice contemporane, creând o colecție vizionară care întruchipează 100 de ani de istorie, vândută în întreaga lume. De-a lungul anilor, Jacob Gubi a reușit să mențină viziunea creativă a companiei prin numeroase colaborări cu designeri naționali și internaționali, care împreună au creat și produs o gamă de modele estetice, funcționale, durabile și nu în ultimul rând unice.
)
Mads Caprani
Mads Caprani, designerul danez de lămpi, și-a început cariera de designer la Louis Poulsen, când aceștia i-au folosit abilitățile tehnice de inginer electric. În această poziție, el a colaborat cu o serie de designeri talentați și proeminenți, inclusiv Arne Jacobsen, Poul Henningsen și Verner Panton. Interacțiunea cu acești vizionari i-a trezit lui Caprani interesul pentru design, ceea ce a marcat începutul marii sale companii de lămpi, care a generat un mare succes global.
În 1967, tatăl lui Mads Caprani, Micheli Caprani, a achiziționat fabrica de lămpi Rotaflex, la care Mads Caprani s-a alăturat 10 ani mai târziu, cu ambiția clară de a-și lăsa amprenta cu abajururile sale plisate, care erau foarte neobișnuite pentru vremea lor, dar care au devenit rapid favoritele clienților săi. În 1979, Caprani însuși a preluat compania de la tatăl său și a schimbat numele în Caprani Light, transformând mica companie daneză într-un mare nume global, cu sucursale în Europa, Chicago și Wisconsin în SUA. Odată cu această schimbare de generație, el și-a schimbat, de asemenea, propriul obiectiv de la simple abajururi la proiectarea de lămpi întregi, inițial din lemn, înainte de a explora alte materiale naturale, cum ar fi metalul și piatra.
Dintre toate lămpile lui Caprani, lampa de podea Timberline este, fără îndoială, cea care i-a îndeplinit toate ambițiile în ceea ce privește designul unei lămpi și i-a asigurat moștenirea. Timberline este un design unic și remarcabil, cu o estetică atemporală și clasică, care a transformat-o într-un bestseller instantaneu și a făcut-o cunoscută ca "lampa Caprani" în întreaga lume. Caprani a murit în 2014, la vârsta de 72 de ani, după ce și-a îndeplinit visul de a construi una dintre cele mai mari mărci de iluminat din lume. Dar acesta nu a fost cu siguranță sfârșitul poveștii sale. Proiectele de iluminat ale lui Caprani au fost redescoperite și, deși compania sa nu mai este în activitate, interesul pentru un proiect Caprani nu a fost niciodată mai mare. Prin urmare, este o mare plăcere pentru marca de iluminat de renume mondial GUBI să colaboreze cu familia lui Mads Caprani pentru a aduce înapoi lămpile sale emblematice, astfel încât fanii săi din întreaga lume să poată aduce din nou lumina în viețile și casele lor. De asemenea, în acest context, iconica "lampă Caprani" cunoaște o renaștere odată cu relansarea lămpii de podea Timberline, disponibilă într-o combinație rafinată de plastic alb, mesteacăn și lemn de stejar.
)
Bill Curry
În anii '60 și '70, designerul american Bill Curry a reușit să capteze zeitgeistul acelor decenii cu modelele sale iconice de lămpi care reflectau împrejurimile sale minunate, transformate în idei simple și inteligente cu narațiuni vizuale clare. În plus, pregătirea multidisciplinară a lui Curry și expunerea la evoluțiile de ultimă oră din domeniul electronicii și ingineriei sistemelor aerospațiale i-au oferit experiența și încrederea necesare pentru a se aventura în designul industrial și pentru a-și lansa ulterior propria companie de mobilă, Design Line Inc, în 1962.
Curry a dezvoltat o nouă normă pentru iluminat, care includea o piesă care îmbina suportul, becul și abajurul într-o singură formă organică. El a fost, de asemenea, creditat cu dezvoltarea primei forme de lampă "total look", care renunță la conceptul tradițional "bază-bulb" și explorează în schimb becul expus într-un mod jucăuș și independent. De asemenea, în jurul acestui concept se concentrează unul dintre cele mai emblematice modele ale sale. Stemlite se caracterizează prin rama sa subțire și abajurul supradimensionat din sticlă opală, creând un aspect armonios, atemporal și clasic, care va dura generații întregi. Seria a fost dezvoltată cu mai multe modele în diferite culori și materiale, toate caracterizate de o combinație simplă. Acest "aspect total" a fost un succes instantaneu, aducând seriei sale un premiu Industrial Design Magazine pentru "Cele mai bune lămpi ale anului", iar Departamentul de Comerț al SUA a prezentat colecția Stemlite în Uniunea Sovietică, Iugoslavia și Irak ca exemple perfecte de design american. După ce a câștigat mai mult de 50 de premii naționale de design, în 1969 Curry a fost descris ca fiind unul dintre cei mai importanți designeri din California, cu doar câțiva ani înainte de moartea sa la vârsta de 43 de ani. Moștenirea sa în materie de design trăiește și astăzi ca unul dintre adevărații pionieri ai designului american din era spațială.
În plus față de seria sa iconică Stemlite, Curry a reușit, de asemenea, să proiecteze rafinata Obello cu puțin timp înainte de moartea sa, ceea ce înseamnă că nu a apucat niciodată să o vadă în producție sau să îi dea numele. Obello este inspirat de era atomică, de cursa spațială și de cultura pop care a definit Los Angeles-ul în anii 1970, care a evoluat în forma vizuală a lămpii. Această lampă Obello este un design iconic al epocii spațiale care servește ca o piesă puternică atât în interiorul cât și în exteriorul casei, precum și ca o sursă de iluminat funcțională.
)
Bonderup & Thorup
În 1969, arhitecții Claus Bonderup și Torsten Thorup au absolvit școlile de arhitectură ale Academiei Regale Daneze de Arte Frumoase și au început să lucreze pentru arhitectul danez Henning Larsen în Copenhaga. De aici, cei doi arhitecți au început o colaborare care s-a întins pe cea mai mare parte a carierei lor și a dus la o serie de proiecte remarcabile.
Lucrările lui Thorup și Bonderup sunt caracterizate de simplitatea lor onestă și clasică, cu o atenție deosebită acordată detaliilor și calității, care este evidentă în special în Semi pandantiv din 1968. Însă abia în anii '80 designul danez, pe atunci cel mai bine vândut, a dobândit recunoaștere la nivel mondial și statutul de icoană, devenind favoritul multor interioare diferite din întreaga lume.
Pandantivul Semi are un design clasic și unic, cu un abajur distinctiv curbat, din metal emailat, care oferă o lumină difuză, plăcută și conică, făcându-l ideal deasupra mesei de mese sau în bucătărie. Datorită ușurinței formei, designului unic, atemporal și diferitelor culori și dimensiuni în care este disponibil, pandantivul Semi este un design extrem de versatil care se potrivește perfect în toate tipurile de medii, atât în spații private, cât și publice.
)
Corsini & Millet
Barba Corsini a fost un important arhitect funcționalist care a câștigat o serie de premii internaționale pentru proiectele sale pentru clădirea La Pedrera din Barcelona. Corsini a fost foarte inspirat de arhitectul german Mies van der Rohe și de arhitectul american Frank Lloyd Wright. Stilul personal de design al arhitectului spaniol poate fi descris pe bună dreptate ca "simplitate puternică", care a fost, de asemenea, clar reprezentat de colecția Pedrera.
Den talentfulde arkitekt Joaquim Ruiz Millet grundlagde Galeria H20 galleriet i Barcelona i 1989, hvor han både fungerede som ejer, kulturel agitator, kurator for udstillinger samt redaktør af bøger og designgenstande. În 1991, când a avut loc restaurarea La Pedrera, a descoperit frumusețea minunatei lămpi de podea PD2, pe care a împiedicat-o să fie aruncată. Ruiz Millet a dorit să salveze lucrările lui Corsini și să le facă mai cunoscute și mai accesibile publicului. Astfel a început colaborarea sa cu Corsini pentru relansarea modelelor originale pe care le crease pentru La Pedrera în acea perioadă.
)
Gabriella Crespi
Designerul și artistul italian Gabriella Crepsi ar fi împlinit 100 de ani în 2022, moment pe care GUBI îl marchează prin punerea în producție a colecției Bohemian 72, la 50 de ani de la introducerea sa. De-a lungul carierei sale extraordinare în lumea designului, a reușit să treacă fără efort între regalitatea Europei și jet set-ul de la Hollywood, unde farmecul și rafinamentul său incontestabile au făcut-o muza designerului Valentino și i-au adus în cercul său social pe Audrey Hepburn, Gianni Versace și Hubert de Givenchy. Estetica lui Crespi a fost caracterizată de dualitatea dintre funcționalitatea modernistă și baroc și de schimbarea dintre liniile curate și curbele senzuale.
Bohemian 72 este o colecție de rattan elegantă, flexibilă și rafinată care reflectă fascinația lui Crespi pentru formele sculpturale și curiozitatea ei pentru culturile orientale. În timpul vieții sale, aceste piese exclusiviste au fost produse doar pentru clienți privați, dar astăzi, la 50 de ani de la prima lor introducere, GUBI a lucrat pe baza desenelor sale originale și a adus această colecție excepțională la viață pentru prima dată. Colecția include un fotoliu, o canapea cu trei locuri, un taburet și o lampă de podea - și puteți găsi această lampă de podea unică aici.
)
Louis Weisdorf
Printre cei mai influenți și cunoscuți arhitecți și designeri industriali danezi, Louis Weisdorf vine în mod natural în minte. Weisdorf s-a descris pe sine ca fiind un specialist în versatilitate, ceea ce rezumă foarte bine cariera sa fenomenală și remarcabilă, care a inclus o colaborare cu Grădinile Tivoli din Copenhaga, o firmă de arhitectură de succes și un șir de modele excepționale, inclusiv Multi-Lite și pandantivele Turbo - iar astăzi câteva dintre modelele sale sunt renumite în întreaga lume și foarte căutate ca obiecte de colecție.
)
Robert Dudley Best
Pe lângă faptul că a fost moștenitorul celui mai mare producător de corpuri de iluminat din lume, Best & Lloyd, Robert Dudley Best a fost, de asemenea, un pasionat de design, cu un interes deosebit pentru spargerea barierelor dintre beneficiile industriale și artistice, un interes împărtășit și de prietenul său Walter Gropius. Walter Gropius a fost, de asemenea, fondatorul mișcării Bauhaus, care a luat cu asalt Europa cu liniile și stilul său strict și curat, de care Dudley Best a fost foarte influențat. Tot în această perioadă au fost realizate primele desene pentru designul iconic Bestlite.
)
Space Copenhagen
Signe Bindslev Henriksen și Peter Brundgaard Rützou au fondat studioul de design Space Copenhagen în 2005, creând mobilier, lămpi, obiecte rafinate și instalații de artă, precum și artă decorativă pentru case particulare, hoteluri și restaurante din întreaga lume. Ambiția duo-ului de design este de a crea noi modalități de echilibrare a contrariilor și de creare a contrastelor, inclusiv clasic cu modern, industrial cu organic, sculptural cu minimalist și lumină cu umbră.
)
Gio Ponti
Arhitectul, designerul și editorul italian Gio Ponti este recunoscut drept unul dintre cei mai influenți vizionari ai secolului XX. De-a lungul carierei sale, Ponti a proiectat o varietate de mobilier și produse, de la dulapuri, lămpi și scaune la ceramică, obiecte din sticlă și oglinzi. El a ridicat, de asemenea, clădiri, inclusiv emblematicul zgârie-nori Pirelli Tower din Milano și Muzeul de Artă din Denver, care a fost construit în 14 țări. Prin propria sa revistă de design, Domus, el a promovat curiozitatea și deschiderea față de designul inovator.
Proiectele lui Ponti au fost puternic influențate de motto-ul "la dolce vita", care le permitea oamenilor să se înconjoare de un design bun pentru a se bucura de viață la maximum. Acest stil de viață italian vibrant este reflectat în mod clar în portofoliul său, care continuă să inspire artiști și designeri și în viitor. Astăzi, multe dintre modelele sale sunt achiziționate de colecționari avizați care doresc să adauge o notă de estetică italiană și eleganță fără efort interioarelor lor.
Printre gama sa rafinată se numără oglinzile F. A. 33, proiectate inițial în 1933 pentru cel mai important producător de lămpi, sticlă și oglinzi al vremii, FontanaArte, pe care Ponti și Pietro Chiesa îl fondaseră cu câțiva ani înainte. F. A. Oglinda 33 are o formă ușor curbată și un aspect iconic și atemporal care adaugă o notă fină și elegantă oricărui stil interior.
)
Jacques Adnet
Arhitectul francez și modernistul Art Deco Jacques Adnet a fost un simbol al modernismului francez. În 1925, a fost recunoscut drept unul dintre cei mai promițători tineri designeri atât de Salon d'Automne, cât și de Les Expositions des Arts Decoratifs - și până în prezent, rămâne unul dintre cei mai onorați designeri francezi, ale cărui lucrări durabile și inovatoare sunt încă foarte căutate. De-a lungul carierei sale, Adnet a fost întotdeauna unul dintre primii artiști care au exprimat noile tendințe, fiind, de asemenea, unul dintre primii designeri care au combinat pielea și sticla în structura și decorarea unei piese de mobilier - ceea ce este și cazul oglinzilor Adnet.
În 1950, Jacques Adnet a încheiat un parteneriat cu o celebră casă de modă franceză, pentru care a dezvoltat o linie discretă, dar remarcabilă, de mobilier și accesorii pentru casă îmbrăcate în piele. El a proiectat o oglindă rotundă din piele elegantă și distinctivă, cu detalii rafinate care o fac deosebit de atrăgătoare și decorativă în interior. În plus față de detaliile unice din piele și alamă lustruită, oglinda Adnet este, de asemenea, disponibilă în diferite dimensiuni și în forme pătrate și circulare, fiecare adăugând o notă sculpturală și atemporală holului, dormitorului sau băii, unde sunt foarte decorative.
)
Mathieu Matégot
Mathieu Matégot a fost un designer, arhitect și artist maghiar versatil, independent și autodidact, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la Paris, unde s-a stabilit în 1931, după absolvirea Școlii de Artă și Arhitectură din Budapesta. În 1939, s-a înrolat voluntar în armata franceză, după care a fost ținut prizonier în Germania până când a evadat în 1944. Captivitatea din timpul războiului a fost un moment important în cariera lui Matégot, deoarece aici s-a familiarizat cu materialul și tehnica inovatoare pe care le-a numit Rigitulle, care a devenit ulterior cea mai caracteristică trăsătură a operei sale.
El este cel mai bine cunoscut pentru această tehnică și acest material de pionierat, pe care le-a patentat ulterior pentru a le adăuga tuturor modelelor sale. Întotdeauna a produs o cantitate limitată de produse, până la 400, care a continuat până în anii 1960, când Matégot a oprit brusc producția și a început să lucreze cu tapiserii, ceea ce a continuat să facă pentru restul carierei sale. La fel ca textilele, Rigitulle putea, de asemenea, să se îndoaie, să se plieze și să se modeleze pentru a conferi mobilierului proiectat de el transparență, greutate și modernitate durabilă.
)
Paavo Tynell
"Omul care a luminat Finlanda" - așa a fost numit cu afecțiune Pavvo Tynell, designerul de lumini finlandez de pionierat. Tynell a fost unul dintre fondatorii Taito Oy, unde a devenit primul producător industrial de corpuri de iluminat din Finlanda. Tynell a devenit un designer mai proeminent în anii 1930 și 1940, colaborând cu unii dintre cei mai recunoscuți și mai faimoși arhitecți finlandezi, printre care Alvar Aalto, unul dintre cei mai notabili. Compania Taito Oy a lui Tynell a produs corpuri de iluminat pentru proiectele majore ale lui Alvar Aalto, precum Sanatoriul Paimio și Biblioteca Viipuri.
Tynell a fost onorat în special pentru munca sa la studioul de design "the Finland House" din New York, care a prezentat munca impresionantă a designerilor și artizanilor finlandezi. Modelele sale elegante din alamă au devenit imediat un succes în America de Nord și a început să creeze modele de iluminat pentru prestigioasa companie americană Lightolier. Tynell a fost un meșter excepțional, creându-și modelele pornind de la o estetică tradițională cu o sensibilitate modernă combinată cu o utilizare extensivă a alamei perforate și lustruite ca material principal.
)
Greta M. Grossmann
Greta M. Grossmann, simbol al designului suedez, a reușit să mențină o carieră lungă de 40 de ani, atât în Europa, cât și în America de Nord, unde a fost extrem de activă și influentă în lumea designului dominată de bărbați. Ea a avut multe realizări impresionante, toate cuprinzând design industrial, design interior și arhitectură. În 1933, și-a încheiat studiile la renumita instituție de artă din Stockholm, Konstfack, după care a emigrat la Los Angeles împreună cu soțul ei, Billy Grossman. Aici a deschis un magazin foarte mediatizat pe Rodeo Drive, unde a fost una dintre primele care a adus estetica scandinavă modernă în sudul Californiei. Abordarea sa unică a modernismului suedez a fost un succes instantaneu în Los Angeles și nu a trecut mult timp până când a strâns o clientelă de clienți celebri.
Dintre toate realizările sale în design și arhitectură, ea este cunoscută mai ales pentru designul său industrial, printre cele mai faimoase lucrări ale sale numărându-se lampa de podea Gräshoppa și lampa de masă Cobra.