Cunoștințe de suspendare
Sfaturi pentru suspendarea lămpilor
Lumini suspendate (pandantive) și ce pot cântări Un fir pentru o lumină suspendată trebuie să aibă o anumită greutate, care depinde de numărul de conductori din fir (2 sau 3) și de secțiunea transversală a acestora (0,75 mm² sau 1 mm²).
Numărul de conductoare și secțiunea transversală în mm² = greutatea maximă a lămpii în kg.\ 2x0,75 = 2,2 2x1 = 3,0 3x0,75 = 3,4 3x1 = 4,5
Suspensie Înainte de a începe conectarea lămpii, nu uitați să opriți alimentarea.\ Acest lucru se poate face cu ușurință prin aprinderea luminii în locul în care doriți să atârne lampa, deconectarea curentului de la locul respectiv în contor sau panou și verificarea faptului că lumina este stinsă. Apoi asigurați-vă că nimeni nu conectează din greșeală alimentarea în timp ce lucrați cu el.
Chiar dacă luminile sunt acum stinse, nu puteți fi sigur că energia a fost deconectată. Prin urmare, verificați dacă nu există tensiune în nicio piesă din zona de lucru. Verificarea poate fi efectuată cu un tester de tensiune. Dacă folosiți în schimb un localizator de stâlpi, asigurați-vă că acesta funcționează înainte de a opri contorul sau tabloul electric.
Cabluri de conectare în țeavă sau rozetă În cazul în care firele ies dintr-o țeavă din tavan sau dintr-un perete, o lampă suspendată nu trebuie să atârne direct de aceste fire, ci trebuie să atârne de un cârlig cu o suspensie pentru lampă.\ O rozeta (soclu pentru lampă) are cleme fixe pentru montarea capătului cablului lămpii și este prevăzută cu un dispozitiv de atenuare a tensiunii. Clemele sunt etichetate conform descrierii din tabel.\ Rozeta în sine poate suporta o greutate de până la 5 kg, dar cablul care transportă lampa are o limitare diferită (a se vedea tabelul de mai sus).\ Dacă nu doriți să atârnați lampa direct la punctul de conectare, aceasta poate fi suspendată de un suport de lampă sau de un gât de gâscă.
Conectarea firelor în soclul lămpii
Un soclu de lampă poate avea până la 4 opțiuni de conectare, acestea sunt numite și terminale și pot avea următoarele denumiri.\ N sau 0 (conductor zero) Tensiunea M sau M1 (conductor intermediar) de la întrerupătorul de perete L, P, F sau M2 (fază) În mod normal, tensiunea de la al doilea comutator într-un comutator dublu.\ ((A se vedea simbolul de mai jos - GND. SIGN)) , J sau gnd (Pământ).
Pas cu pas
Etapa 1: Opriți la contor sau la tabloul de distribuție.
Etapa 2: Îndepărtați 3 - 5 cm de teacă de pe cablul lămpii.
Etapa 3: Desfaceți și răsuciți capetele cobber. Scurtați-le astfel încât să fie aproximativ. 6 mm lungime.
Etapa 4: Introduceți capetele de cupru în terminale. Vă rugăm să rețineți că toate firele de cupru trebuie să intre în clemă. Strângeți șuruburile de pe cleme.\ Trageți conductorii pentru a verifica dacă sunt bine fixați. Rețineți că conductorul verde/galben poate fi conectat numai dacă există o bornă cu simbolul pământului.
Etapa 5: Așezați cablul astfel încât izolația exterioară (învelișul) să treacă pe sub suportul de eliberare a tensiunii. Înșurubați suportul și trageți de cablu pentru a verifica dacă este bine fixat. Înșurubați sau prindeți capacul pe Vă rugăm să rețineți!\ Izolația poate fi doar max. 6 mm, limitatorul de tensiune dintr-o rozetă trebuie să fie strâns corespunzător și toate celelalte piese trebuie asamblate corect.