CUNOȘTINȚE DESPRE VARIATOARE
Te trezești la o lumină care te întâmpină fără să-ți zboare somnul din colțul ochilor și care se potrivește cu nuanțele blânde ale dimineții - îți iei micul dejun, încarci aparatul de cafea și te așezi la locul de muncă în timp ce aprinzi lumina - termini după-amiaza și dai lumina la maxim pentru a-ți da impulsul final de a trece de ora lupului - și o stingi din nou când este timpul să te bucuri de cină și de confort. Dimmer-urile, regulatoarele de intensitate și alte sisteme de control al iluminatului au fost inventate pentru prima dată pentru a reduce consumul de energie într-o perioadă în care becurile incandescente dominau și prețurile la electricitate erau ridicate. S-au întâmplat multe și, în prezent, dimmer-urile pot face mult mai mult decât să economisească simplu energie. Dar pe care ar trebui să le alegeți? Ar trebui ca variatorul să stea pe fir sau ar trebui să fie încorporat în priză? Ce becuri ar trebui să alegeți? Piața variatoarelor poate fi o junglă, motiv pentru care am adunat toate cunoștințele pe această pagină pentru a vă ajuta să cumpărați soluția potrivită! Aflați exact cum puteți obține controlul corect al iluminării lămpii în casa dvs.!
LED dimmer
Un variator LED este disponibil în trei variante: cel care este încorporat în lampa dvs. de design, cel care este adaptat la cablul lămpii dvs. și cel care se află lângă priza de pe perete. Acestea sunt principalele tipuri - și ne vom concentra pe ultimele două în acest articol, deoarece acestea sunt cele pe care le modernizați.
Ambele tipuri funcționează în același mod - dar, în timp ce soclul trebuie instalat de un electrician, puteți instala singur un variator de intensitate la lampa dvs. Există multe variatoare diferite disponibile, iar mai jos puteți vedea numeroasele opțiuni din cadrul variatoarelor - dar cum vă asigurați că alegeți variatorul potrivit - și cum evitați eroarea de temut în care becul LED clipește atunci când este variat?
Calculează wații și alege variatorul potrivit
Alegerea unui variator de intensitate nu este nici dificilă, nici complicată - dar este necesar să vă cunoașteți becurile și variatoarele și să vă amintiți cele mai elementare calcule matematice din școala primară!
Atunci când alegeți un variator LED, este posibil să fi observat că există o valoare a puterii pe variator. Acesta este de obicei scris ca un interval și ar putea arăta în mod obișnuit astfel:
LED Dimmer 5000 (4-250W)
Dar ce înseamnă acest număr și ce ar trebui să alegeți? Intervalul ar trebui înțeles în esență ca un maxim și un minim - iar atunci când becurile dvs. LED clipesc cu un variator, cel mai probabil acest lucru se datorează faptului că acestea strălucesc la o intensitate mai mică decât minimul stabilit de variator.
- Maximum este puterea maximă pe care o poate gestiona variatorul. Acest lucru înseamnă că becul - sau becurile - pe care le conectați nu ar trebui să utilizeze niciodată mai mult de 250 W în acest caz - și trebuie adăugat că becurile cu LED utilizează adesea mai multă energie pentru câteva secunde în momentul aprinderii decât este indicat pe bec. 250W este mult pentru becurile LED, dar nu uitați că, în unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de mai mult de un bec în instalația de iluminat.
- Minimum este cantitatea minimă de energie utilizată de becuri. Aceasta înseamnă că becul - sau becurile - nu trebuie să consume mai puțin decât minimul declarat. De exemplu, dacă cumpărați un bec de 5 W, iar variatorul dvs. scade la un minim de 4 W, puteți regla puterea becului între 4 și 5 wați. De exemplu, dacă becul dvs. LED utilizează 3,5W, acesta va clipi.
Dacă instalația dvs. de iluminat conține mai mult de un bec - sau dacă doriți să utilizați variatorul de priză pentru mai multe lămpi cu o singură sursă de lumină, de exemplu - trebuie să calculați numărul total de wați.
Acest lucru se face luând numărul de becuri care se află în ceea ce doriți să diminuați și înmulțind cu numărul de wați pe care îi utilizează. Dacă lampa dvs. utilizează patru becuri de 20 W fiecare, trebuie să înmulțiți 20 W cu patru, ceea ce înseamnă 80 W. În continuare, luați cei 80 W pe care becurile îi folosesc împreună și înmulțiți cu 1,25 pentru a compensa puterea suplimentară utilizată pentru câteva secunde atunci când becurile se aprind. Aceasta înseamnă că, în acest exemplu, aveți nevoie de un variator cu o valoare maximă de 100W.
** Bec cu LED reglabil**
Fie că este vorba de o seară de film, o seară de jocuri, o cină romantică sau pur și simplu trebuie să mergeți la baie în toiul nopții, becurile LED cu variator de intensitate sunt o completare excelentă a arsenalului dvs. de iluminat - dar cum vă asigurați că îl alegeți pe cel potrivit? Și cel pe care îl alegeți poate funcționa cu variatorul dvs. de intensitate?
Atunci când reduceți intensitatea unui bec LED, există de fapt două moduri de a face acest lucru:
- Analog: atunci când reglați variatorul la 10%, acesta reduce puterea becului. Aceasta înseamnă că se trimite mai puțină energie către sursa de lumină, ceea ce diminuează intensitatea luminii.
- Modulația lungimii de undă: atunci când reglați variatorul la 10%, timpul dintre aprinderea și stingerea becului este mai scurt. Becurile LED funcționează prin aprinderea și stingerea lor incredibil de rapidă, mai rapidă decât poate percepe ochiul, iar atunci când variatorul de intensitate este setat la 10%, becul este aprins 10% din timp.
Ambele metode dau același rezultat, iar modul în care funcționează variatorul este irelevant pentru dvs., utilizatorul - dar merită să știți cum funcționează și de ce nu puteți utiliza un variator tradițional pentru becurile dvs. LED, la fel cum nu puteți utiliza un bec incandescent sau cu halogen cu un variator LED. În plus, luminile LED funcționează la o putere mult mai mică decât becurile tradiționale.
Cel mai important lucru este să alegeți un bec LED care poate fi reglat. Nu toate becurile LED sunt reglabile și poate v-ați întrebat de ce becurile reglabile sunt mai scumpe decât becurile normale. Un bec incandescent clasic poate fi atenuat prin simpla reducere a cantității de energie care îi este trimisă - un LED nu este la fel de simplu. Un LED reglabil - sau LED reglabil - conține un circuit care permite becului să facă față schimbării fazei și schimbării curentului trimis către acesta.
Prin urmare, alegeți întotdeauna un bec LED cu variator de intensitate dacă becul urmează să fie utilizat cu întrerupătoare cu variator de intensitate, lămpi cu variatoare încorporate etc.
Cu toate acestea, puteți utiliza un bec cu variator de intensitate într-o lampă fără variator de intensitate.
** becuri reglabile în 3 trepte**
Dacă doriți să vă personalizați lumina în funcție de nevoile dvs. exacte, dar nu doriți să scoateți cutia cu scule electrice, există becuri care sunt atât de inteligente încât pot face treaba de reglare a intensității luminoase fără un variator sau un comutator de reglare separat.\ Conceptul de becuri reglabile în 3 trepte, sau în 3 etape, este, în esență, un bec pe care îl puteți regla în trei niveluri. Lucrul grozav la aceste luminițe este că vă puteți regla intensitatea lămpii cu ajutorul întrerupătorului de perete obișnuit. Pur și simplu montați becul în lampă și apăsați comutatorul de perete o dată, de două ori sau de trei ori pentru a controla luminozitatea.\ Avantajul acestor becuri față de o soluție clasică de reglare a intensității este că nu trebuie să instalați noi socluri sau variatoare terțe pe cablajul lămpilor dvs. Avantajul becurilor cu 3 trepte în comparație cu becurile inteligente este că acestea nu consumă energie atunci când lumina nu este aprinsă. Un dezavantaj al majorității becurilor inteligente este că acestea consumă energie în permanență, deoarece sunt întotdeauna conectate fie la pod, fie la smartphone.
**Cum să instalați un variator pe cablul lămpii
Vă este permis să instalați singur un variator pe cablul lămpii, spre deosebire de cazul în care doriți să faceți o gaură în perete pentru o nouă priză cu variator. Procesul este simplu, dar rețineți că dacă începeți să instalați un variator, garanția va fi anulată. Ca întotdeauna, se aplică următoarele reguli de bază: măsurați de două ori și tăiați o dată și citiți manualul!
- Opriți alimentarea și scoateți lampa din priză - nu lucrați niciodată la lămpi care sunt conectate.
- Decideți unde doriți să plasați variatorul pe lampă - asigurați-vă că este undeva pe cablu, unde este ușor de accesat.
- Tăiați cablul! - și asigurați-vă că tăiați în locul potrivit! Măsurați de două ori, tăiați o dată. Utilizați o pereche de clești sau ceva similar.
- Dezizolați învelișul exterior al firului - aceasta dezvăluie cele două fire interioare. Decupați atât bucata pe care ați tăiat-o, cât și bucata care atârnă acum de lampă. Vă recomandăm să îndepărtați aproximativ un centimetru de izolație.
- Deschideți amortizorul și inspectați! - Nu toate variatoarele sunt la fel, așa că acum ar trebui să deschideți variatorul și să citiți din nou manualul. Găsiți bornele pozitive și negative.
- Dezizolați tecile interioare și montați - Odată ce cuprul gol este vizibil, rulați-l în formă de vârf cu degetele. Instalați firul negativ (de obicei albastru) și firul pozitiv (de obicei maro) în variator și utilizați limitatorul de tensiune dacă variatorul dvs. îl are. Asigurați-vă că cuprul nu atinge cuprul, deoarece acest lucru va crea un scurtcircuit. Vă recomandăm să îndepărtați aproximativ un centimetru de izolație.
- Închideți variatorul de intensitate și testați instalația - dacă totul funcționează, becul dvs. ar trebui să se atenueze acum!
** Becuri cu incandescență și halogen care pot fi atenuate
Becurile cu halogen se găsesc acum mai ales în frigidere și faruri, iar majoritatea becurilor cu incandescență au ieșit de mult la pensie, cu excepția cazului în care se află într-un cuptor sau într-o lumină retro-cool de hambar. Ambele tipuri de becuri nu se mai vând în UE, dar este posibil să aveți un bec sau o lampă mai veche, specială, pe care doriți să o reduceți.
În cazul în care aveți o lampă mai veche cu un variator încorporat, este posibil să fi observat că un bec LED modern clipește atunci când îl montați - și asta pentru că mecanismul de reglare a intensității este proiectat să funcționeze cu becuri cu halogen sau cu incandescență. De aceea, vă recomandăm să contactați comerciantul local de lămpi pentru a vedea dacă are becuri cu halogen în stoc. Becul cu halogen a fost interzis printr-o directivă UE din 2018 - dar nu este ilegal ca retailer să vândă un bec cu halogen dacă l-ați achiziționat pentru stocul dumneavoastră înainte de 2018.
Dacă totul merge prost, este posibil să puteți utiliza un bec de cuptor sau de frigider - dar rețineți că puterea luminii va fi redusă.
**Philips Hue Dimmer Switch
Dacă alegeți o soluție cu becuri inteligente în locul iluminatului LED tradițional, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la variatoare și comutatoare de variatoare, deoarece totul este controlat de pe telefon - dar dacă aveți nevoie de simplitatea unui variator pe perete, diferiți producători de becuri inteligente oferă soluții diferite, iar aici am dori să subliniem comutatorul de variator Philips Hue.
Combinația elegantă de telecomandă și priză este montată pe perete, iar odată conectată la celălalt sistem de iluminat Philips Hue, luminile din cameră sunt ușor de controlat cu ajutorul comutatorului dimmer. Se atașează cu bandă adezivă față-verso și comutatorul în sine este atașat la placa din spate pe care o montați cu magneți - astfel încât, dacă trebuie să vă deplasați prin casă, este ușor de pus în buzunar și de luat în aventuri.