LĂMPI PH


Un artist cu lumina

Tranziția luminanței de la un ecran la altul pare, de asemenea, armonioasă. Dimensiunea ecranelor și poziția acestora au fost determinate de necesitatea de a reduce strălucirea, de poziționarea luminii și de cerințele privind distribuția luminii.

Încă de la început, a fost evident că conceptul era extrem de flexibil. Nu numai că corpurile de iluminat erau disponibile în mai multe dimensiuni diferite, dar și cu diferite finisaje ale suprafeței inferioare - fie o suprafață vopsită în alb, placată cu argint sau placată cu aur.

Aceste părți inferioare diferite au fost pentru a obține diferite opțiuni de iluminare.

Această imagine prezintă două lămpi de masă PH din alamă și sticlă opală, de două dimensiuni diferite, care stau una lângă cealaltă

Poul Henningsen

Poul Henningsen și-a imaginat că vizitatorii unui restaurant ar dori ca lumina să fie caldă și confortabilă, motiv pentru care ar folosi o suprafață placată cu aur, spre deosebire de un spital sau cabinet stomatologic, unde ar folosi o suprafață vopsită în alb.

Primele corpuri de iluminat au fost toate realizate cu abajururi metalice, dar Poul Henningsen a dorit, de asemenea, să producă o variantă a corpului de iluminat care să prezinte un arc de distribuție a luminii cu mai puțină lumină descendentă. Au rezultat ecrane din sticlă opală cu partea inferioară sablată.\ Ecranele de sticlă au permis ca 12% din lumină să pătrundă și să contribuie la lumina generală din cameră, în timp ce cea mai mare parte a luminii a fost reflectată în exterior și în jos de partea inferioară mată a ecranelor.

Aceleași principii care au guvernat ecranele metalice mate au guvernat și această nouă formă de material pentru ecran.

Citiți mai multe despre Poul Henningsen aici și vedeți numeroasele sale lămpi


Lămpile PH - un clasic nemuritor

Această combinație a fost bună atunci când corpul de iluminat a fost atârnat la înălțime, dar atunci când pandantivele au fost atârnate jos, a fost mai potrivită o combinație cu un abajur mare în partea de sus, urmat de un abajur mai mic în mijloc și în partea de jos.

Așa s-au născut PH 2/1 și 3/2. Sistemul de abajururi PH 3 a început ca o soluție suspendată, dar în curând corpul de iluminat a fost dezvoltat în continuare pentru a include versiuni de masă, podea, perete și unele versiuni suspendate mai mari.

Ca urmare a utilizării diferitelor dimensiuni, materiale, suprafețe, culori și surse de lumină, de-a lungul anilor au apărut mii de variante.


Corpuri de iluminat PH

Corpurile de iluminat PH au fost concepute ca un sistem de iluminat rațional în care dimensiunea nuanțelor, materialele și suprafețele pot fi combinate în funcție de design.

Fiecare dimensiune a ecranului de sus are un set corespunzător de ecrane de mijloc și de jos, astfel încât proporțiile dintre ecrane au fost de aproximativ 3:2:1. Încă de la început, unul dintre modelele de bază a fost PH 5/5.

Prima cifră indică diametrul ecranului superior, iar cifra de după bara oblică indică faptul că ecranele central și inferior au fost create pentru acest tip special de ecran superior.

Aceasta înseamnă că 5/5 avea un ecran superior cu un diametru de 50 cm, un ecran central de 31 cm și un ecran inferior de 16,5 cm.


Corpurile de iluminat cu 3 ecrane

Înainte de producerea 3-shade luminaires, Poul Henningsen și Louis Poulsen Lighting au lucrat împreună la proiectarea corpurilor de iluminat pentru Pavilionul danez la Expoziția Mondială de la Paris din 1925.

Când Poul Henningsen a proiectat corpurile de iluminat pentru Expoziția Mondială, se gândise deja la ideea că spirala logaritmică ar putea fi o bază potrivită pentru un nou model de abajur.

Combinația dintre reflexia difuză și un abajur cu curbură logaritmică i-a oferit lui Poul Henningsen capacitatea de a controla strălucirea și umbrirea corpului de iluminat, deoarece fiecare abajur reduce în mod egal cantitatea de lumină emisă datorită distanței față de sursa de lumină.

Această imagine prezintă o lampă suspendată PH albă clasică din metal

PH 3-2½ Extractor

PH 3-2½ bornă este un membru al familiei PH 3-shade, iar principiul din spatele corpurilor de iluminat PH 3-shade a fost stabilit în câteva luni agitate în iarna 1925-1926 la o expoziție din Forum, Copenhaga.

Iată ce spunea Poul Henningsen despre noile sale corpuri de iluminat în 1926: "Adevărata inovație a corpurilor de iluminat PH constă în producerea unei lumini care să fie atât fără strălucire, cât și economică. Este destul de ușor să creezi un corp de iluminat fără strălucire (lumină indirectă și puternic ecranată) dacă permiți ca o parte din lumină să fie irosită și este relativ ușor să creezi corpuri de iluminat foarte eficiente dacă ignori faptul că acestea sunt extrem de iritante pentru ochi (reflexie puternică etc.), dar există o artă în a crea o lumină care să fie atât economică, cât și fără strălucire."