Designul danez - trecut și prezent

Designul danez este popular ca niciodată! Designul danez ia lumea cu asalt, iar în ceea ce privește mobilierul, accesoriile, moda și lămpile, Danemarca este chiar în top! Dar care este secretul succesului său? Să fie oare vechile clasice din perioada de glorie a anilor '50 cele care încă mențin Danemarca în prim-plan? Sau poate că este vorba de noile branduri în ascensiune care au reinventat ADN-ul designului danez și care, prin reînnoire și inovație, se asigură că Danemarca este printre cele mai mari? Să facem o călătorie înapoi în timp și să aruncăm o privire mai atentă la designul danez.


În perioada postbelică, proiectarea, dezvoltarea și producția erau din nou înfloritoare. Controlul războiului asupra lumii se slăbea, peste tot înfloreau noi inițiative și forțele creative ieșeau din nou din ascunzătoare.


Hans Wegner, Arne Jacobsen și Poul Henningsen sunt unii dintre cei mai mari designeri de atunci, iar modelele lor sunt extrem de populare și astăzi. Pe atunci, ideea era de a produce mobilier de bună calitate, accesibil publicului larg și durabil pentru mulți ani de acum înainte. Clasice precum furnica, scaunul Y și oul erau populare pe atunci, dar probabil că designerii nu și-ar fi putut imagina cât de populare vor fi și după atâția ani!


Poul Henningsen a proiectat prima sa lampă populară PH în 1926, dar abia după lampa PH5, produsă în 1958, lampa PH a devenit un nume cunoscut. Lampa a avut un succes instantaneu datorită formei revoluționare a abajurului, care a creat o lumină uimitoare și fără precedent! Designul danez a devenit sinonim cu modernismul și funcționalismul, care a fost foarte popular în perioada postbelică, când a existat o nevoie de reînnoire și simplitate. Astăzi, lămpile PH sunt foarte populare și atârnă în nenumărate case daneze.


Bine-cunoscutele figurine din lemn lucrate manual de Kay Bojesen pot fi găsite astăzi în majoritatea caselor daneze și au ajuns și în restul lumii cu expresiile lor binevoitoare și de înaltă calitate! Kaj Bojesen a proiectat maimuța ca un cârlig pentru camera copiilor, iar de atunci au fost adăugate la colecție multe alte animale și figuri.


Albastru și alb nu este de obicei sinonim cu Danemarca, dar în acest caz este! Royal Copenhagen este extrem de popular, iar datorită designului său frumos și calității sale ridicate, grămezi de porțelanuri Royal Copenhagen sunt vândute în întreaga lume!


Dar să revenim la lămpi! Mulți mari designeri din trecut și din prezent au una sau mai multe lămpi de design în CV-ul lor și puteți citi despre câțiva dintre cei mai mari chiar aici.


Nebun și mușcat de o paletă de culori nebunească erau doar câțiva dintre termenii folosiți pentru a-l descrie pe designerul Verner Panton publicului larg la începutul anilor '60. Într-o perioadă în care designeri precum Arne Jacobsen și Hans Wegner dominau și foloseau materiale naturale și un design simplu, concentrarea lui Verner Panton asupra materialelor artificiale și a producției rapide a fost nemaiîntâlnită pentru vremea sa, iar obiectivul lui Verner Panton de a aduce mai multă culoare în lume a fost pe deplin atins.


Verner Panton a proiectat camere, lămpi și mobilier - toate în aceeași schemă de culori și același limbaj de design nebunesc. Cel mai faimos este scaunul Panton, care a fost prima piesă de mobilier realizată dintr-o piesă turnată și care a fost apreciat la nivel mondial.


Lămpile sunt, de asemenea, un capitol de sine stătător! Verner Panton a proiectat o mulțime de lămpi, inclusiv Globe, Fun, Panthella, Flowerpot, Moon, Spiral și Wire.


Arne Jacobsen s-a născut în 1902 și a urmat cursurile de arhitectură în 1924. După absolvire, a început un nou program la Academia de Arte Frumoase din Copenhaga în 1927. Gândirea lui Arne Jacobsen era inovatoare și profund influențată de trecutul său arhitectural, iar acesta a devenit rapid unul dintre tinerii speranțe ai școlii.


În anii 1930, Arne Jacobsen și-a pus cu adevărat numele pe hartă, iar un stil complet nou, funcționalismul internațional, s-a născut cu Arne Jacobsen în frunte. În anii următori, Arne Jacobsen a proiectat nenumărate case în Danemarca și în străinătate, toate având aceeași expresie simplă, funcționalistă și modernă. Primăria Rødovre, Banca Națională a Danemarcei și Primăria Aarhus sunt toate icoane proiectate de Arne Jacobsen.


În anii 1950, Arne Jacobsen s-a dedicat, de asemenea, designului de mobilier și lămpilor, realizând lămpile AJ, Royal, Eklipta și Bellevue, printre altele.


Unul dintre noii designeri danezi este Tom Rossau. Designer autodidact care și-a început cariera în subsolul casei părinților săi din Fårevejle, Danemarca. Inițial, au fost folosite LEGO și alte materiale pe care le avea la îndemână, dar în curând s-a conturat o direcție și a început producția de îmbrăcăminte din piele. Tom l-a proiectat și l-a cusut singur, ceea ce a dus la deschiderea unui magazin în 1997 în Copenhaga. După câțiva ani, în magazin nu se mai proiectau doar haine din piele, iar în colecție au fost adăugate și lămpi.


Din 2004, Tom lucrează în principal cu furnir din lemn natural, rezultând câteva lămpi frumoase! Inițial, aceste lămpi au fost disponibile doar în vechiul magazin de pe Istedgade din Copenhaga, dar în 2006 TR4, TR5, TR6 și TR7 au fost prezentate unui public mai larg la Târgul de mobilă din Copenhaga, unde TR7 a primit "Premiul favorit al publicului".


Compania de design Normann Copenhagen a fost înființată în 1999 de Jan Andersen și Poul Madsen. Cu sediul în Østerbro din Copenhaga, compania proiectează mobilier, textile, lămpi și accesorii pentru casă. Compania a început cu câteva produse, dar după criza financiară, cei doi proprietari și-au dat seama că gama trebuie extinsă, astfel că Normann Copenhagen a devenit mai vizibilă în magazine.


De la un deschizător de conserve de 20 de lire sterline la o canapea de 24.000 de lire sterline. - Gama este largă și există ceva pentru toată lumea. Normann este, de asemenea, foarte mare în designul lămpilor și cu lămpile Amp, Bell, Norm 69 și Ikano și-a făcut un nume în lumea lămpilor de design.


Designul danez încă reușește să surprindă și să rămână în top în mobilier, iluminat și arhitectură, ceea ce face ca marca "Made in Denmark" să fie un lucru de care să fim mândri și care se bucură de o mare creștere! Atât vechii clasici, cât și noile talente în materie de design s-au descurcat și continuă să se descurce foarte bine, iar viitorul pare luminos - designul danez este și a fost întotdeauna un câștigător sigur!