Născut: 1904.\ Moarte: 1988.\ Lucrări faimoase: Lampa Akari, Muzeul Noguchi, sculptura Octetra, sculptura Black Sun, sculptura The Cry, podul Heiwao și podul West Peace.\ Educație: Universitatea Columbia și școala de artă Leonardo da Vinci.
Designerul, artistul și sculptorul japonezo-american Isamu Noguchi a fost un talent creativ. A creat totul, de la decoruri, ceramică și sculpturi până la mobilier și lămpi. Rezultatele sale au fost atât tradiționale, cât și moderne, în timp ce abordarea sa îndrăzneață a designului a stabilit noi standarde în artă. În 1927, la vârsta de 23 de ani, a primit o bursă Guggenheim pentru abilitățile sale deosebite în artă.
La New York, a văzut o expoziție a sculptorului român Constantin Brâncuși. Inspirat să lucreze cu modernismul și abstracția, el și-a luat bursa la Paris, unde a lucrat ca asistent al lui Brâncuși. A prezentat apoi prima sa expoziție personală la New York. Cu toate acestea, talentul său artistic multiplu s-a concretizat abia în 1940 în SUA, unde a proiectat sculptura foarte mare Isamu Noguchi. Sculptura simboliza libertatea presei și poate fi văzută astăzi la Rockefeller Center din New York.
În timp ce călătorea prin lume, Noguchi a învățat multe despre diferite materiale și diferite moduri de a se exprima. A lucrat cu marmură în Italia, a studiat desenul cu pensula în China și a învățat să lucreze cu lut de la olarul Jinmatsu Uno din Japonia. În plus față de formă și materiale, a fost foarte preocupat de modul în care designul său a afectat spațiul în sine. El s-a concentrat pe faptul că designul său nu avea doar o funcție practică, ci și una socială atunci când era folosit în designul interior.
Proiectele sale au fost caracterizate de stilul său sculptural și de limbajul organic, care au avut o influență uriașă asupra designului în anii 1950. La începutul anului 1951, a început să proiecteze sculpturi luminoase pe care le-a numit "Akari", care înseamnă "lumină" în japoneză. Sculpturile au fost caracterizate de volumul lor formal și de limbajul organic. Combinate cu materialul subțire de hârtie shoji, care a fost folosit în Japonia pentru felinare și umbrele de hârtie, lămpile au primit un aspect elegant și aproape lipsit de greutate, care este, de asemenea, cunoscut de la lampa tradițională din hârtie de orez. După ce a proiectat mai mult de 100 de lămpi Akari, a conceput o serie întreagă formată din pandantiv, lampă de masă și lampă de podea în diferite dimensiuni.
Astăzi, gama cuprinde peste 40 de modele diferite produse în colaborare cu compania de succes Vitra. Lămpile realizate manual sunt de diferite dimensiuni și forme - unele în forma lor pură, iar altele cu ilustrații grafice. Toate lămpile Akari au în comun materialul robust hârtie shoji, care atenuează lumina și ascunde sursa de lumină, permițând în același timp răspândirea unei lumini plăcute și uniforme în mediul înconjurător.